Konzerváló fogászat, esztétikus fogtömés, fog gyökérkezelés

- tömések

 • esztétikus
 • inlay, onlay

- gyökérkezelés


Esztétikus tömések

A mai korszerű elveknek megfelelően a töméskészítés célja mára már nem csupán a rágási funkció helyreállítása, hanem az egyre inkább növekvő esztétikai igények kielégítése is. A szürke színű amalgám tömések kedvezőtlen esztétikai tulajdonságai miatt idejétmúltak, és mind inkább a fogszínű esztétikus tömések kerülnek előtérbe. 

Amalgám tömésRégebben tartóssága és egyszerű alkalmhazhatósága miatt igen közkedvelt tömésfajta volt, manapság kedvezőtlen esztétikai tulajdonsága, valamint az egészségre is káros higanytartalma miatt használata mind inkább háttérbe szorul. Az amalgámmal tömött fogak idővel elszíneződnek, ami gyakran érinti a szomszédos fogakat is. A tömés cseréjét az esztétikai igényeken túl az esetlegesen fellépő allergiás tünetek, illetve a fémes ízérzet gyakori előfordulása indokolja.

A tökéletes, foggal megegyező színhatás elérése érdekében a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően manapság már egy egész színpaletta áll a fogorvos rendelkezésére. Az úgynevezett szendvics technika alkalmazása során többféle színárnyalat rétegezésével érjük el a végleges környezetébe tökéletesen illeszkedő fogszínű restaurációt.


Inlay, onlay

A nagyon destruált, többször is tömött fogakra gyakran koronát készítenek a fogorvosok a probléma megoldásaként. Ilyenkor a tömést szegélyező ép foganyag elcsiszolásra kerül, ezáltal az elvékonyodik, aminek következtében a fog szerkezete meggyengül. Gyakori következménye az ilyen jellegű restaurációs megoldásoknak a fog törése. Ennek elkerülése végett mi inlayt készítünk, ami egy fogtechnikus által lenyomat alapján mintázott hagyományos kompozit tömésnél sokkal keményebb anyagból készülő fogszínű töméstípust jelent.

Alkalmazásuk leginkább a hátsó őrlő fogak esetében indikált, ahol a fogak a rágás során igen nagy erőbehatásoknak vannak kitéve. Helyi érzéstelenítésben a fogorvos a szuvas foganyag eltávolítása után az üreg alapja felé folyamatosan szűkülő kazettaszerű ládikát alakít ki, amiről egy speciális lenyomatanyaggal pontos mintát vesz. A fogtechnikus ez alapján készíti el az inlay-t labaratóriumi körülmények között, ami által az olyan tömés kötését zavaró tényezők mint amilyenek a nyál, a vér, a nedvesség és a pára teljesen kizárhatók. A tökéletes széli záródás érdekében mikroszkóp alatt ellenőrzik a tömés üregbe való pontos illeszkedését. Ez azért fontos, mert az elálló tömésszélek kiinduló pontjai lehetnek egy esetleges secunder caries (másodlagos szuvasodás) kialakulásának.

Anyagát tekintve készülhet aranyból, kerámiából vagy műanyagból. 


Arany inlay

Arany InlayTartósságát tekintve az egyik leghosszabb élettartamú töméstípus, melynek egyedülálló tulajdonsága, hogy az idő múlásával javul az üregbe való illeszkedése, ezáltal biztosítva a tökéletes széli záródást. Az aranynak egyik előnyös tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten nyújtható, könnyen a fogakra simítható. Rágáskor a tömést érő mechanikai erőbehatások következményeként az inlay mind inkább hozzásimul a foghoz, aminek eredményeként a tömés és a fog közötti rés a nullával lesz egyenlő. A nagyfokú precizitásnak köszönhetően lehetetlénné válik az esetlegesen kialakuló secunder caries létrejötte.

Az arany inlay előnyös tulajdonságai:

 • antibakteriális tulajdonsága révén ritkán alakul ki mellette fogszuvasodás
 • élettartama megfelelő szájhigiénia esetén 25 – 30 év
 • nem színeződik el
 • tökéletes széli záródás, nincs secunder caries (másodlagos fogszuvasodás)
 • allergiamentes
 • foganyag kímélő (csak a szükséges, károsodott foganyagot kell eltávolítani, a betét (inlay) mintegy " kiegészíti " a megmenthető foganyagot egész foggá)

Hátrányos tulajdonságai:

 • vezeti a hőt (kezdeti időszakban fogérzékenységet okozhat)
 • sárgás árnyalata miatt nem mindig felel meg az esztétikai elvárásoknak (alsó moláris fogak)
 • költséges ( nagyobb költséget jelent, de ha befektetésként kezeljük hosszabb távon megtérül az ára)

Műanyag inlay

Használata a nagyon destruált, töméssel már nem helyreállítható fogak felépítésekor javasolt, amikor a páciens anyagi helyzete nem teszi lehetővé a jóval költségesebb arany inlay készítését. Hátránya, az ételfestékek miatt 3-4 év múlva elszíneződhet.


Gradia inlay

Gradia Inlay80 % kerámiát és 20 % műanyagot tartalmaz. Könnyen megmunkálható kerámia inlayknél sokkal lágyabb anyag, kevésbé sérülékeny. Az elvékonyított részek nem törnek le. Ötvözi a kerámia és a műanyag inlay előnyös tulajdonságait. Kopásállósága a természetes foganyagéhoz hasonló nem koptatják nem terhelik túl a szomszédos fogakat.

A gradia inlay előnyös tulajdonságai:

 • tökéletes széli záródás
 • könnyű javíthatóság
 • kedvező ár

Hátrányos tulajdonságai:

 • idővel elszineződhet
 • fényáteresztő képessége nem teljesen egyezik meg a fogszövetével, foghoz képest tömör, mattszerű a megjelenése

Kerámia inlay (porcelán betét)

Kerámia InlayGyakran előfordul mélyebb fogszuvasodásoknál a fertőzött foganyag eltávolítását követően, hogy a hagyományos fényre polimerizálódó tömés elkészítése után, a fog továbbra is érzékeny marad. Ennek oka, a fogbelet töméstől elválasztó fogszövet fúrás során történő elvékonyítása, valamint hogy a tömőanyag szigetelőképessége sokkal gyengébb, mint az egészséges fogszöveté volt. Ilyen esetekben az érzékenység megszüntetésére kiváló megoldás a jó szigetelőképességű kerámia inlay készítése.

A kerámia inlay előnyös tulajdonságai:

 • tökéletes esztétikai hatás
 • nem színeződik
 • jó szigetelő

Hátrányos tulajdonságai:

 • törékeny
 • tökéletes széli záródás nem minden esetben érhető el mivel az elvékonyított tömésszélek letöredezhetnek
 • mivel kopásállóságuk nagyobb a természetes foganyagénál elkoptathatják az antagonista fogakat

Gyökérkezelés

GyökérkezelésAz endodoncia a fogászat azon szakterülete mely a fogbélűr megbetegedéseivel, a periapikális tér betegségeinek megelőzésével, valamint azok diagnosztizálásával foglalkozik. Hétköznapi elnevezése a gyökérkezelés. Leggyakoribb indoka a fogbélűri gyulladás. Ezt okozhatja mély szuvasodásból származó bakteriális fertőződés vagy egy nagyobb mechanikai erőbehatás(ütés) következtében létrejött fogelhalódás. Mélyebb tömések esetében is gyakran nem kívánatos következmény lehet a fog elhalása, aminek során úgynevezett steril gyulladás lép fel. A kezelés során a fertőzött vagy elhalt fogbél eltávolításra kerül. A gyulladást ezt követően gyógyszeres kezeléssel igyekszünk megszüntetni, majd a visszamaradó gyökércsatornákat tömőanyaggal töltjük ki. Ezt nevezzük gyökértömésnek.

A gyökérkezelés menete

 • érzéstelenítjük a fogat
 • eltávolítjuk a fog szuvas részeit
 • elfúrjuk a fogbélkamra tetejét, felkeressük a gyökércsatorna bemeneti nyílásait
 • eltávolítjuk a fogbelet,valamint a gyökércsatornákban futó ér és idegképleteket
 • mechanikai tisztítást követően vegyi úton fertőtlenítjük a gyökércsatornákat
 • a baktériummentes gyökércsatornákat gyökértöméssel zárjuk, majd a fog koronai részét ideiglenes töméssel fedjük (az ideális gyökértömés "csúcsig érő" és "falálló", azaz teljesen kitölti a kitisztított gyökércsatornát)
 • a gyökértömött fogat azután a megmaradt foganyag figyelembevételével betömjük, vagy koronát készítünk rá

Fogászati rendelőnk elsődleges célja a páciens saját fogainak megmentése, és csak végső megoldásként tartjuk indokoltnak a fog eltávolítását. A fog megtartásának gyakran az egyedüli módja a gyökérkezelés. Egy elülső fog fájdalma esetén a páciens könnyebben egyezik bele annak gyökérkezelésébe, lévén hogy a front fog hiánya esztétikailag igen zavaró tud lenni. Hátsó moláris fogaknál ahol az esztétikának másodlagos szerepe van, inkább azok eltávolításához ragaszkodnak, pedig a pótlásuk jóval körülményesebb mint a front fogaké. Gyakran csak kivehető fogsor, vagy beültetés, (implantáció) jelent megoldást az ilyen jellegű problémákra, nem beszélve arról, hogy egyetlen fog pótlása is nagyobb költséget jelent mint annak gyökérkezelése.

Kockázatok

A gyulladás mértékétől függően a kezelés ritkán fájdalommal járhat. A beavatkozást követően érzékenység és duzzanat léphet fel. A gyökértömések az esetek 90-95 százalékában sikeresek. Ritkán előfordulhat (5-10 százalékban), hogy a gyökerek közötti feltárhatatlan oldal és összekötő csatornácskákban gyulladás marad fenn, ami a kezelés ellenére továbbra is panaszt okoz. Ilyenkor meg kell ismételni a beavatkozást, de sajnos még így is előfordulhat, hogy a fogat nem sikerül megmenteni. Sikertelen kezelés további oka lehet a túlzottan elhajló gyökér, a gyökércsatorna beszűkülése vagy extrém esetben annak elzáródása. Ezen gyakran előre nem látható anatómiai sajátságokból kifolyólag a gyökérkezelésre nem tudunk garanciát vállalni.