Cirkónium oxid korona

A magas esztétikai követelmények valamint a fémmentes nem allergizáló fogpótlások iránti megnövekedett igény miatt a cirkónium oxid alapú fogászati anyagok mind inkább háttérbe szorítják a hagyományos fémkerámia hidak és koronák használatát.

A legszembetűnőbb különbség a cirkon alapú és a fémváz alapú koronák között az, hogy amíg az utóbbi fémből készül és szürke színű addig a cirkónium váz fémmentes és hófehér. A váz elkészítése számitógépvezérelte CAD CAM tervező és kivitelező rendszerrel történik, ennek köszönhetően emberi kéz által készített koronákhoz képest sokkal pontosabb pótlásokat lehet készíteni.

A cirkon kerámia fogpótlások előnyei:

Fémmentes igy esztétikai szempontból szükségszerűen kifogástalan, mert a váz szine a fogszínhez alakítható. Igen magas a hajlítással szembeni ellenállása ennek következtében a hagyományos fémkerámia pótlásoknál hosszabb fesztávok áthidalására is alkalmas. Kiválló fizikai tulajdonságai révén már a 0.4 mm es vastagságú cirkon váz is igen nagy mehanikai ellenállóképességgel rendelkezik, így a fog előkészítése a koronához, sokkal kisebb foganyag veszteséggel jár mint a hagyományos fémkerámia esetében.

A csontszínű alapon sokkal szebben természetesebben mutat a porcelán leplezés, másrészt hosszú távon nem színezi el az ínyt szürkére. Fényáteresztő tulajdonságának köszönhetően a végeredmény csillogó üvegszerű a fog transzparenciájával megegyező korona. A fehér váznak köszönhetően sokkal vékonyabb porcelán leplezőrétegre van szükség a megfelelő szinárnyalat eléréséhez, így az apró fogak élethű esztétikus pótlása sem ütközik akadályokba.

Fémmentességéből fakadóan nem válthat ki allergiás reakciót, nincs fémes ízérzet a szájban. Emellett a cirkónium nagyon szövetbarát, kevésbé irritálja az ínyt, és kivédhetőek vele a fémkerámiánál jelentkező hőmérsékleti hatások, melyek a fém hővezetéséből adódnak. A cirkónnak minden , a fogászatban használatos fémmel való kölcsönhatása kizárható. Így a szájban nem alakulhat ki galvanizmus, mely fémes, savanyú szájízzel, apró, csípő érzéssel társul.

Röntgen sugar áttetszőség

A cirkónium oxid azon ritka fogászatban használatos anyagok egyike amely átengedi a röntgensugarakat, így lehetővé téve a fogpótlás alatt az esetleges kezdeti szuvasodás diagnózisát a korona eltávolitása nélkül. Esztétikai előnyük annak köszönhető, hogy a koronák, hidak nem tartalmaznak semmi fémet, így a fény terjedése a pótlásban és annak környezetében szinte azonos, mint a természetes fogakban.Fém tartalmú fogpótlások ezért mindig sokkal "élettelenebbek", színük fényben a gondos színválasztás ellenére is túl "tömör" lehet.

Mi a cirkónium-oxid?

A cirkónium-oxid a cirkonium nevű elem oxidja, oxigénnel alkotott vegyülete. Nagyon kemény, szilárd anyag, amely még az acélt is képes metszeni. Fémmentes, ezáltal az allergia kockázata teljesen kizárható. Megfelel a legszigorúbb implantológiai követelményeknek is, a lágyrész szövetek reakciója kitűnő, így az íny tökéletesen egészséges marad a koronák, illetve a hidak körül.

A Cirkónium már számos esetben bizonyított. Használták csípőízület gömbfejeként, űrsiklónál hőpajzsként, sportautóknál féktárcsának. Cirkónium esztétikus és szövetbarát megoldás! 20 éve alkalmazzák a gyógyászatban, mivel az emberi szervezet tökéletesen elfogadja