Szájsebészet - Fogbeültetés, fogászati implantátum, fogimplantáció és csontpótlás

fogbeültetés

 • mi a fogimplantátum?
 • fogbeültetés előnyei
 • milyen esetben nem végzünk fogbeültetést
 • fájdalmas-e a fogászati implantátum beültetése?
 • mikor kaphat dohányos fogimplantátumot
 • mennyibe kerül egy implantátum?
 • hatékonyak-e a fogászati implantátumok
 • mennyire sikeresek a fogbeültetések?
 • fontos tudnivalók az implantációs műtétet követően

az implantációs fogpótlás készítésének menete

 • állapotfelmérés
 • fogbeültetés menete
 • végleges fogpótlás készítése

- kivehető fogpótlás rögzítése implantátumokkal
- csontpótlás

 • az alsó állcsont csontpótlására alkalmazott technikák
 • A felső állcsont esetén használatos csontpótlási módszerek

- betört gyökerek eltávolítás
- gyökércsúcs rezekció


Mi a fogimplantátum?

Mi az implantátumA fogászati implantátum egy bioanyagból készülő mesterséges műgyökér, amit sebészi úton helyeznek az állcsontba, az elvesztett fog helyére. Elősegíti a végleges fogpótlás elhorgonyzását, egy vagy több fog, koronával való pótlását. Stabilizáló elemként fontos szerepet tölthet be a kivehető fogpótlások esetében is, nagymértékben javítva azok szájban való rögzülését. Az műgyökérrel elhorgonyzott fogpótlások beszéd vagy evés közben nem mozognak, viselőjének biztonságot, természetesebb érzést kölcsönöznek. Anyagát tekintve többnyire titánból készül, ami a szervezet számára szövetbarát anyag, ily módon a kilökődés szinte teljes mértékben kizárható.


Fogbeültetés előnyei

A rágási funkciók, valamint a beszéd nagymértékben korlátozottak a részleges vagy teljes kivehető fogpótlást hordozó páciensek számára. Fix fogsorok esetében, kisebb foghiányok pótlásakor elkerülhetetlen a szomszédos gyakran egészséges fogak lecsiszolása (pl híd esetében). Fogbeültetéssel ezek a nem kívánatos felesleges áldozatok és kellemetlenségek kiküszöbölhetőek.nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására

 • nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására
 • nagyobb foghiányok esetében lehetőség nyílik fix pótlás készítésére olyankor is amikor a hagyományos fogtechnikai eljárásokkal már csak kivehető protézis jelentene megoldást
 • megállítja a csontlebontódást
 • fiatalít
 • esztétikusabb
 • nagyobb rágóerő kifejtést biztosít a kivehető protézisekkel szemben

Hagyományos eljárás során akár egy fog pótlásakor is a hiányt határoló fogakat, a híd rögzítéséhez le kell csiszolni. A fogbeültetés ezt szükségtelenné teszi. 

Használatukkal kiküszöbölhető a kivehető pótlásokra oly gyakran jellemző rágás, valamint a beszéd során jelentkező instabilitás. Növeli a rágóerő mértékét, biztonságot nagyobb komfortérzetet kölcsönöz tulajdonosának. Megkönnyíti a beszédet, nem kell attól tartani, hogy kilazul vagy kiesik a szájból. A fogimplantátummal rögzített fogsornak hiányzik a szájpadlás része, így nem zavarja a nyelést, ízérzékelést, csökkenti a beteg idegentest érzetét. Sokkal természetesebb megjelentést biztosít, gyakran egy életre szóló megoldást jelent. 

A fogak elvesztését követően az állkapocs zsugorodásnak indul, emiatt az arc beesett és öreges lesz. A műfogsor vagy híd nem tudja megállítani a csont leépülési folyamatot. Ilyen esetekre a megoldást szintén a fogászati implantátumok alkalmazása jelenti.

Implantátummal elhorgonyzott rögzített fogpótlások előnyei

Implantátum beültetésImplantátum beültetésEbben az esetben négy fogat pótoltunk a felső állcsont hátsó illetve moláris régiójában. Implantátummal elhorgonyzott rögzített fogpótlás (híd) mellett döntöttünk ami egyébként ilyenkor a hiányzó sorvégi őrlő fogak pótlásának egyetlen módja is egyben. A hagyományos kivehető fogpótlások nem tudják biztositani a kellő stabilitást és rágási funkciót, a komfortérzetről nem is beszélve, ami összehasonlíthatatlan különbséget jelent a kivehető fogsorokkal szemben.


Milyen esetben nem végzünk fogbeültetést?

Általános

 • daganatos megbetegedés, súlyos cukorbetegség, nagymértékű csontritkulás
 • vérképzőszervi és véralvadási zavarok esetében
 • terhesség
 • az együttműködésre alkalmatlan, fizikai vagy szellemileg hátrányos helyzetű betegek esetében
 • alkohol-, dohány-, vagy drogfüggőség esetén
 • 14 év alatti életkor (az állcsontok fejlődése ilyenkor még nem fejeződött be)
 • Általános

Helyi

 • extrém mértékű csontsorvadás esetén amikor nem áll rendelkezésre megfelelő csontmennyiség az implantátum befogadására. Fontos tudnivaló ugyanakkor az is hogy a csontkínálat mértéke nagyban növelhető különböző csontpótló eljárásokkal aminek köszönhetően a hiányos csontvolumen egyre ritkábban jelent akadályt a beültetés elvégzéséhez
 • rossz szájhigiénia, szuvas fogak, kezeletlen fogágybetegség, elálló szélű rossz állapotú koronák hidak szintén kedvezőtlenül befolyásolják az implantáció sikerességét
 • nagyfokú mély harapás
 • az implantátum közelében elhelyezkedő kóros csont és lágy rész elváltozások

Fájdalmas-e a fogászati implantátum beültetése?

A beültetést helyi érzéstelenítésben végezzük. Az injekció beadását követően a műtéti terület elzsibbad és szinte hihetetlen de a beteg az egész műveletből, tompa matatáson kívül szinte semmit sem érez. A zsibbadás két három óra alatt múlik el. A műtét után enyhe mértékű duzzanat, feszítő érzés léphet fel ami jegeléssel, az arc kívülről történő hűtésével nagymértékben csökkenthető. A gyógyulási folyamat lezajlása után ami általában egy hét, történik a varratok eltávolítása.


Mikor kaphat dohányos fogimplantátumot?

A sikeres műtéti beavatkozások egyik legnagyobb rizikótényezője a dohányzás. Minnél nagyobb dohányos valaki, annál nagyobb annak a lehetősége, hogy elmarad a fogászati implantátumnak az állcsontba történő becsontosodása. Dohányzás hatására beszűkülnek az erek, romlik a szövetek vérellátása, ezáltal romlik a regenerálódási hajlam. Elhúzódik a gyógyulási folyamat, növekszik a seb felülfertőződésének az esélye. A dohányzás kérdése mindig egyedi mérlegelést igényel. Napi egy két szál cigaretta nem feltétlenül jelenti a fogbeültetés kontraindikációját, azonban mindent összevetve fontos a dohányzás lehető legnagyobb mértékben történő mellőzése.


Mennyibe kerül egy implantátum?

Egy fog pótlásának összköltségét számos tényező befolyásolja. Minden eset egyedi, előzetes kalkulációt röntgen, illetve személyes vizsgálat nélkül szinte lehetetlen megállapítani. Gyakran van szükség a behelyezés előtt kiegészítő kezelésekre, mint pl. arcüreg emelésre vagy csontpótlásra. A költségek a sebészi beavatkozás árából (orvosi munkadíj), a behelyezésre kerülő implantátumok anyagárából, a kiegészítő kezelésekből, valamint a pótlandó fogak elkészítésének költségéből tevődnek össze. A teljes körű kivizsgálást követően a fogorvos az Ön számára legmegfelelőbb megoldást fogja javasolni.


Hatékonyak-e a fogászati implantátumok?

Több évtizedes tapasztalat és több millió elvégzett beavatkozásról készült statisztika bizonyítja, hogy szóló foghiány pótlása esetén a sikeres beavatkozások aránya 90 százalék fölötti. Több fog pótlásakor ez az arány ennél is magasabb. Előfordulhat, hogy a csontosodás elmarad aminek sebészeti trauma, gyulladás, dohányzás, cukorbetegség esetleg az egészséges csontállomány hiánya lehet az oka. Ilyenkor a laza fogimplantátumot el kell távolítani és a helyére egy másikat, lehetőség szerint az előzőnél nagyobb átmérőjűt behelyezni.


Fontos tudnivalók az implantációs műtétet követően

A műtétet követően enyhe fokú duzzanat léphet fel, ami két nap után éri el a maximumát. Ezt jegeléssel, hideg borogatással lehet csökkenteni. 10 - 15 perc jegelést 10 - 15 perc szünet kövesse. Fontos, hogy a hűtött tárgyat ne közvetlenül a bőrre, hanem rongyba tekerve helyezzük a műtéti területre a fagyási sérülések elkerülése végett. Az érzéstelenítő hatásának időtartama alatt lehetőség szerint kerülni kell az étkezést a nyelést végző izmok funkciócsökkenése miatt, valamint, hogy a száj, illetve nyelv elharapását megelőzzük. Tejes, tojásos, csípős és fűszeres ételek fogyasztását, valamint a dohányzást minimum egy napig kerülni kell. Fokozott gondot kell fordítani a szájhigiéniára, a rendszeres fogmosáson túl fertőtlenítő szájöblögetők használata javallott. Az esetleges elfertőződés elkerülése végett, az orvos által felírt gyógyszereket fontos az előírásoknak megfelelően szedni. A bélflóra gyakran felborul az antibiotikumos kúra során, ezért a gyomorfekélyre hajlamos pácienseknél védő gyógyszerek használata szükséges, mint pl. a Quamatel, Ulceran stb. A fájdalom csökkentését fájdalomcsillapító gyógyszerekkel lehet enyhíteni. A műtét napján nehéz fizikai munka nem ajánlott. Pár nap elteltével könnyed mozgás, sportolás lehetséges. A varratokat 7 - 10 nap után távolítják el.


Az implantációs fogpótlás készítésének menete

Állapotfelmérés

A fogbeültetés előtt az orvos tájékozódik a páciens anatómiai adottságai felől. Ez részben személyes vizsgálattal, részben pedig röntgen, illetve ct segítségével történik. A felvétel elemzését követően értékes információkat nyerünk a fogbeültetéshez szükséges csontmagasság, illetve csontvastagságról, idegkilépési helyekről, valamint a felső állcsont esetében az arcüreg állcsontgerinchez való közelségéről. Laborvizsgálat során fokozott figyelmet fordítunk a véralvadási, valamint a vércukor adatokra. Az implantáció előtt az előforduló gyulladásokat meg kell szüntetni a szuvas fogakat és a fogágybetegséget kezelni kell.


Fogbeültetés menete

A műtét helyi érzéstelenítésben történik. Zsibbasztást követően metszést ejtünk a nyálkahártyán, majd miután lefejtettük a csontról, kiválasztjuk a helyet ahova az implantátumot be szeretnénk ültetni. A műgyökér helyének megválasztásakor, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló csontmennyiséget, a horizontális és vertikális csontkínálatot, környező fogaktól való távolságot, felső állkapocs esetében az arcüreg állcsontgerinchez való közelségét, míg az alsónál az idegkilépési helyekre kell különös tekintettel lennünk. Ezt követően megfelelő átmérőjű és mélységű furatot készítünk, majd a kívánt üreg kialakítása után behelyezzük az implantátumot. A sebszéleket varratokkal zárjuk, amit 7 - 10 nap után távolítunk el. Varratszedést követően három hónapos gyógyulási időszak következik melynek során az implantátum integrálódik a csontba és megtörténik a becsontosodás.


Végleges fogpótlás készítése

Miután az íny alatt megtörténik a fogászati implantátumok csontba való beépülése egy apró metszéssel szabaddá tesszük azok bemeneti részét. Ezekbe rögzülnek majd belső csavaros megoldással a műgyökér fej, nyak részei melyek a fogpótlás megtámasztására, kivehető fogsorok esetén azok elhorgonyzására fognak szolgálni. Valamikor a fogimplantáció kivitelezésének lehetőségét nagymértékben befolyásolta a rendelkezésre álló csont mennyisége és minősége. Ezek hiányában gyakran nem lehetett elvégezni a beültetéseket. Manapság a korszerű sebészi technikáknak és csontpóló anyagoknak köszönhetően ez egyre ritkábban jelent akadályt.


All on Four

Ezen eljárás során négy műgyökeret ültetünk be, ebből a két hátsót hátrafelé szögben döntve, így maximálisan kihasználva a meglévő csontmennyiség adta előnyöket. A leginkább érintett és érdekelt célcsoportja ennek a sebészi úton történő beavatkozásnak ,a teljes alsó, illetve felső kivehető fogpótlást viselő betegek. Hagyományos eljárással ez minimálisan 6 implantátumot venne igénybe és többnyire csontpótlásra is szükség szokott lenni, ami akár 18 hónapra is elnyújthatja a kezelési időszakot.

Videó a beavatkozásról ide kattintva!


Kivehető fogpótlás rögzítése implantátumokkal

Kivehető rögzített fogsor implantátumGyakran előforduló panasz különösen az alsó fogpótlások esetében, hogy nem alakul ki vákumhatás a nyálkahártya és a fogsor között, aminek következtében hiányzik a megfelelő stabilitás. Ennek hátrányát különösen beszéd vagy evés közben érzi meg a beteg. Nagy előnye az ilyen megoldással elhorgonyzott pótlásoknak a nagyfokú stabilitás, valamint az hogy lehetőség van vázasításra, felső fogsoroknál a szájpadlás rész teljes elhagyására. Nagyobb biztonság és komfortérzetet kölcsönöznek viselőjének, valamint a szabadon hagyott szájpadlás rész nem akadályozza a pácienst az ételek - italok ízérzékelésben.

A kivehető felső fogpótlások rögzítéséhez minimum négy míg az alsók esetében két darab fogászati implantátumra van szükség. Az műgyökereket az eredeti szemfogak, illetve a második kisőrlők helyére illesztjük be. Alsó fogsor esetében gömbretenciók, míg a felsők esetében stéggel összekötött implantátumok rögzítik a kivehető fogsort. Fontos megjegyezni, hogy az implantátummal elhorgonyzott fogpótlások sokkal költségkímélőbbek a teljesen rögzített fogművekkel szemben.


Mikor van szükség csontpótlásra?

Fogbeültetés tervezésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő csontmagasság és csontvastagság rendelkezésre állása. A fogak megléte csontmegtartó erőként hat a csontállományra. Azokban az esetekben amikor a páciens már régóta fogatlanságban szenved, egy csontlebontódási folyamat indul meg, minek következtében annyira elvékonyodhat a rendelkezésre álló csontmennyiség, hogy az alkalmatlanná válik a fogászati implantátum befogadására. Ilyen esetekben csontpótlásra van szükség ahhoz, hogy a műgyökér minden oldalról, annak teljes hosszában csontba legyen ágyazva. Ez a megfelelő rögzülés és az optimális teherviselő képesség elengedhetetlen feltétele.

Alsó állcsonton hosszabb fogatlanság esetében gyakran jelent problémát a nervus alveolaris inferior lefutása. Csontsorvadás következtében, különösen a négyes fogaktól hátrafelé eső területen elvékonyodik az ideg és az állcsontgerinc közötti csontmennyiség, minek következtében csontpótlás nélkül lehetetlenné válik a sikeres műtéti beavatkozás elvégzése.

Felső állcsontnál az őrlő fogak elvesztését követően, amennyiben azok pótlása nem történik meg időben, az arcüreg állcsontgerinchez való közelsége jelenthet problémát fogbeültetéskor. Ilyenkor arcüreg emelő műtétre lehet szükség.

Bizonyos esetekben amikor extrakciót követően nem végezhető el azonnal a fogbeültetés, a húzás helyének feltöltésére csontpótló anyagot használunk. Segítségükkel olyan csontszövet képződik, amely ezután alkalmas a fogimplantátum befogadására.


Az alsó állcsont csontpótlására alkalmazott technikák

A vertikális magasság növelésére kétféle eljárást alkalmazunk. Az egyik az úgynevezett szendvicstechnika melynek során vízszintesen elvágjuk a csontot majd az elvágott részek közé helyezzük a csontpótló anyagot. A másik, az előzőnél sokkal gyakrabban alkalmazott módszer, amikor saját csontból nyert csontlemez állcsontgerinchez csavarral történő rögzítésével növeljük a csontmagasságot.


A felső állcsont esetén használatos csontpótlási módszerek

Amennyiben az arcüreg alapja és a nyálkahártya felszín közötti csontállomány annyira elvékonyodik, hogy még a legkisebb méretű implantátum befogadására sem lenne alkalmas, (ez minimum 8 mm vertikális csontmagasságot jelentene) szükségessé válik, az arcüreg alapjának megemelése, amit sinus elevációnak vagy sinus liftingnek nevezünk. Maga a beavatkozás úgy történik, hogy az arccsont külső falán a nyálkahártya lefejtését követően egy csontablakot készítünk, amit a sinus felé tolva beemelünk. Az arcüregbe domborodó nyálkahártya, valamint annak alapja közé helyezzük a csontpótló anyagot. A beavatkozás történhet a fogbeültetéssel egy időben, vagy kedvezőtlen esetben először csak a csontpótlás, majd 6 - 8 hónapos gyógyulást követően a fogbeültetés.


Betört gyökerek eltávolítása

Elhanyagolt letöredezett fogak esetében gyakran már nem távolítható el egyszerű foghúzással a fog. Ilyenkor műtéti beavatkozásra van szükség. Ilyen esetek:

 • ha a szuvasodás miatt annyira destruálódott a fog, hogy a fogó használata összeroppantaná a koronát
 • ha a szuvasodás miatt annyira destruálódott a fog, hogy a fogó használata összeroppantaná a koronát
 • Kampós szétálló görbe gyökerek esetében
 • ha az arcüreghez közel van a gyökércsúcs és fennáll a húzás során, a sinus megnyilásának az esélye
 • betört fogak esetében amit fogóval már nem tudnánk kihúzni
 • impaktált fogak esetében

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Mi rendelőnkben articain származékot tartalmazó érzéstelenítőt használunk amivel a lidokain hatásának többszörösét tudjuk elérni. Kiszerelésük üvegpatronban történik, melynek adagolását speciális fecskendővel végezzük, amihez a szokásosnál sokkal vékonyabb tű áll rendelkezésre. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy alkalmazásukkal a fogászati beavatkozás teljesen fájdalommentessé válik.

Műtét során az orvos metszést ejt a nyálkahártyán, majd annak lefejtését követően elfúrja a csontot az eltávolítandó gyökér körül. Ezáltal a fog meglazul, és könnyűszerrel kiemelhető az állcsontból . A sebszélek zárása varratokkal történik. Nem kívánatos szövődményként arcduzzanat, enyhe hőemelkedés, szájnyitási és nyelési nehézség jeletkezhet. Ezek a panaszok 3 - 4 nap alatt fokozatosan megszűnnek. Egy héttel a műtétet követően a sebgyógyulás befejeződése után történik a varratok eltávolítása.