Vibraject - A fájdalommentes injekció

Az emberek többsége fél a fogorvosi kezelésektől. Sokan már a szó hallatán is rettegni kezdenek. A fájdalommentes beavatkozásokhoz elkerülhetetlen az érzéstelenítés, amihez fecskendő és tű használata nélkülözhetetlen. A legtöbb betegben már e kettő látványa is szorongást vált ki, ami még inkább felerősíti a szúrás okozta fájdalomérzetet a kezelendő páciensnél. 

Ennek a problémának az áthidalására jelent megoldást a most már rendelőnkben is elérhető, Egyesült Államokban gyártott, Vibraject nevű eszköz, mely hatékonyan blokkolja a tűszúrás okozta intenzív fájdalomérzetet, ami különösen a szájpadlásba történő érzéstelenítés valamint a felső frontfogak zsibbasztása során jellemző. 

Az eszköz működési mechanizmusa Ronald Melcazk és Patrick Wall kutatók álltal ismertetett "kapu teória", elméleten alapszik. 
A fájdalom és hőérzet központi idegrendszerbe történő ingerület továbbításáért felelős idegvégződések alacsonyabb intenzitású ingerület hatására lépnek működésbe mint a nyomás és rezgés okozta ingerület érzékeléséért felelős receptorok. Amikor a fájdalom és a rezgés okozta ingerület egyidőben jelentkezik egy adott területen, a fájdalomérzet továbbításáért felelős receptorok felett átveszik az uralmat, blokkoló hatást gyakorolva rájuk, a rezgés és nyomás okozta ingerület továbbításáért felelős idegvégződések.